Stadgar
Stadgar för Svensk förening för gastroenterologisk omvårdnad (SFGO).
§1 Föreningens ändamål
Svensk Förening för Gastroenterologisk Omvårdnad är en förening för vårdpersonal
verksamma inom gastroenterologisk vård. Föreningen är en sektion inom Svensk
sjuksköterskeförening.
Föreningens syfte är att bidra till utvecklingen av omvårdnaden för patienter med
gastroenterologisk sjukdom genom att:
- verka för professionell utveckling inom gastroenterologisk och endoskopisk omvårdnad
genom att främja utbildning, utveckling och forskning - vara en mötesplats och stimulera till samarbete och kunskapsutbyte nationellt och
internationellt - stimulera och medverka till vidareutveckling av den omvårdnadsvetenskapliga forskningen inom gastroenterologi
§2 Verksamhet
När årsmötet inte är samlat är styrelsen föreningens beslutande organ och ansvarar för föreningens angelägenheter. Styrelsen skall – inom ramen för dessa stadgar – svara för föreningens verksamhet enligt fastställda planer samt tillvarata medlemmarnas intressen.
§3 Medlemskap
Till medlem i föreningen antas sjuksköterskor och undersköterskor verksamma inom kirurgisk och medicinsk gastroenterologi, barngastroenterologi, hepatologi och endoskopi. Andra yrkeskategorier med särskilt intresse för gastroenterologisk omvårdnad kan också ansöka om medlemskap.
Ansökan om medlemskap sker skriftligt och medlemskap beviljas av styrelsen. Medlem som vill utträda ur föreningen ska meddela detta skriftligt.
§4 Medlemsavgift
Medlemsavgiften beslutas av årsmötet. Medlem som underlåter att betala medlemsavgift utesluts ur föreningen.
§5 Årsmöte
Årsmöte hålles i samband med årsmötet för Svensk Gastroenterologisk Förening (SGF). Extra skall hållas när styrelsen så beslutar eller om minst 10 medlemmar skriftligen begär sådant möte för att behandla uppgivet ärende.
Skriftlig kallelse till föreningens möte skall skickas ut till medlemmarna minst 14 dagar före mötet. Frågor till mötet kan väckas av alla medlemmar och måste då vara styrelsen tillhanda minst en vecka före mötet.
Dagordning för årsmötet skall innehålla följande punkter:
1. Godkännande av kallelse och dagordning.
2. Val av mötesordförande.
3. Val av sekreterare för mötet.
4. Val av två personer att justera protokollet.
5. Styrelsens årsberättelse.
6. Redovisningsberättelse.
7. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen.
8. Inkomna frågor.
9. Val av:
A, styrelse
B, revisorer
C, valberedning.
Rösträtt vid mötet har föreningens medlemmar. Beslut fattas med enkel majoritet utom för ändringar av stadgarna och upplösning av föreningen. Det beslutet måste biträdas av minst 2/3 av de närvarande medlemmarna. Omröstning vid val sker öppet, då ej annat begäres. Vid lika röstetal avgöres val genom lottning. Andra frågor avgörs med öppen omröstning. Vid lika röstetal gäller den mening som mötesordföranden biträder.
§6 Styrelse
Styrelsen är föreningens verkställande organ. Styrelsen utses av årsmötet. Styrelsen ska bestå av minst fem och högst åtta ledamöter där en post kan innehas av annan personal än legitimerad sjuksköterska. Styrelsen ska bestå av ordförande, vice ordförande, kassör, sekreterare samt en till fyra ledamöter. Ordförande samt vice ordförande ska vara leg sjuksköterska. Ordförande är adjungerad ledamot i styrelsen för Svensk Gastroenterologisk Förening. I styrelsen ska det finnas en representant för respektive område gastroenterologi, hepatologi och endoskopi. Ordförandeskapet bör variera mellan dessa tre. Övriga styrelseledamöter ska vara fördelade mellan dessa tre huvudområden och helst med representanter från olika delar av Sverige. Både mindre landsortssjukhus och större universitetssjukhus bör finnas representerade. Ledamöterna nomineras av valberedningen på en mandatperiod på 3 år.
Styrelsen ska hålla minst tre protokollförda möten per år. Styrelsen är beslutsmässig då minst hälften av ledamöterna är närvarande. Vid lika röstetal har ordförande utslagsröst.
§7 Valberedning
Valberedningen ska bestå av två till tre ledamöter och har till uppgift att förbereda val till ordförande, styrelseledamöter och revisorer. Valberedning väljs på 1-3 år.
§8 Revision
Räkenskapsåret omfattar tiden 1 januari till tom 31 december. Räkenskaperna ska överlämnas till revisorerna senast en månad före årsmötet. På årsmötet väljs två ordinarie revisorer och en revisorssuppleant med en mandatperiod på ett år. Revisorerna ska granska föreningens verksamhet jämte räkenskaper och förvaltning.
§9 Stadgeändring
Beslut om ändringar av stadgarna kan endast äga rum på årsmötet. Förslag till stadgeändring skall vara utsända i samband med kallelsen till årsmötet senast 14 dagar i förväg. För ändring fordras att minst två tredjedelar av de vid mötet närvarande medlemmarna är ense om beslutet.
§10 Upplösning
För beslut om upplösning av föreningen fordras att minst två tredjedelar av de vid mötet närvarande medlemmarna är ense om beslutet. Vid upplösning av föreningen ska pengarna lämnas till Mag-tarmfonden. Vid ombildning eller hopslagning med annan förening skall öreningens kapital överföras till den nya föreningen.